zondag, 03 augustus 2014

Galmaarden (Dorekensstraat) 3/8/14

GALMAARDEN – De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de Dorekensstraat werd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 gebouwd ter bescherming tijdens de oorlogsjaren met de hoop dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren.

http://www.persinfo.org/2014/08/01/parochie-viert-100-jaar-onze-lieve-vrouw-van-lourdeskapel-galmaarden

kapel OLV Lourdes Dorekensweg.JPG


STUKJE GESCHIEDENIS VAN DE KAPEL

 De kapel werd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 gebouwd door de echtgenoten Edmond Mignon (Galmaarden) en Maria Pletinckx (Atembeke), ter bescherming tijdens de oorlogsjaren en in de hoop dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren. De kapel werd vaak bezocht door zieken en noodlijdenden. Ieder jaar in de meimaand baden de buurtbewoners er de rozenkrans.

 Maria – Mieken – Pletinckx was thuis sigarenmaakster, vooral voor de mannen van het gehucht. Ze verkocht ook behangpapier en zelfgemaakte verven. Echtgenoot Edmond – Mongsken – Mignon was schrijnwerker. Alle schrijnwerkerij van de kapel is door hem gemaakt: dakwerk, kapeldeur, en binnenin het altaar dat met eenvoudige bloem- en bladmotiefjes werd versierd,  ook de twee zitbanken. De twee houten kandelaars werden door dezelfde handen gedraaid.

 In 1956 werd de kapel (samen met het ernaast gelegen woonhuis waar het echtpaar Mignon-Pletinckx had gewoond) eigendom van het echtpaar Richard Faveyts en Suzanne Maes. Allen hebben jarenlang, en trouwens nog altijd, met veel toewijding zorg gedragen voor het onderhoud van de Onze-Lieve-Vrouwkapel.

kapel OLV Lourdes Dorekensweg.JPG

02:00 Gepost door Hilda-Gertrude in Vlaams-Brabant | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Post een commentaar