vrijdag, 30 september 2016

Tournai (Doornik - kathedraal) * 29/9/16

kapel olv v lourdes

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (cathédrale Notre-Dame de Tournai) is de kathedraal van het bisdom Doornik (Frans: Tournai). Ze valt op door haar vijf evenhoge torens. Deze romaanse kathedraal werd in 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd. De kathedraal is in restauratie tot zeker 2020.

De kathedraal is met haar 134 meter lengte een van de grootste kerken van België. Architectonisch gezien is het een van de belangrijkste gebouwen van België, een baanbrekende romaanse voorloper met tal van elementen die in de gotiek hoogtij zouden vieren. Nadien is men er nergens in geslaagd om het harmonieuze beeld met de vijf even hoge torens te evenaren.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouwekathedraal...

OLV van Lourdes is er ook!


kapel olv v lourdes

Maria van Lourdes is ook aanwezig.

kapel olv v lourdes

Binnenin de kathedraal is een tijdlijn aangebracht, waarin ook de verschijningen hun plaats krijgen.

kapel olv v lourdes

kapel olv v lourdes

Dit tafereel, een kunstwerk van Marcel Wolfers, is door hem vervaardigd in 1935, naar een origineel schilderij van Rogier van der Weyden "de heilige Lucas schildert de Maagd Maria", geschilderd in 1435. Rogier van der Weyden (Doornik, 1399/1400 — Brussel (hertogdom Brabant), 18 juni 1464) was een kunstschilder behorende tot de school der Vlaamse Primitieven.

http://www.standbeelden.be/standbeeld/1010

kapel olv v lourdes

kapel olv v lourdes

00:14 Gepost door Hilda-Gertrude in Henegouwen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapel olv v lourdes |  Facebook |

Post een commentaar